Wednesday, 16 March 2011

SYAFAAT AL-QURAN

   Di dalam sebuah hadis, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:

   "Pada hari kiamat nanti, di hadapan Allah swt, tidak akan ada syafaat yang mempunyai taraf yang lebih tinggi daripada al-Quran, bukannya Nabi, bukannya malaikat dan sebagainya."


   Melalui hadis di atas, kita dapat mengetahui bahawa al-Quran adalah pemberi syafaat yang mana syafaatnya akan diterima Allah. Terdapat satu riwayat menyatakan bahawa..

   "Apabila seseorang itu meninggal dunia, dan keluarganya sibuk melakukan upacara pengkebumian, seorang yang kacak akan berdiri da bahagian kepalanya."


   Apabila mayat itu dikafankan, orang itu akan datang mendiami antara dadanya dan kain kafan itu. Bila selesai dikebumikan, orang ramai akan pulang ke rumah dan datanglah dua malaikat; Munkar dan Nakir cuba untuk memisahkan orang yang kacak itu supaya mereka dapat membuat pertanyaan mengenai iman orang yang meninggal dunia itu tanpa sebarang gangguan. Tetapi orang yang kacak itu akan berkata:
   "Dia adalah kawanku.Aku tidak akan meninggalkannya keseorangan walau dalam apa jua keadaan sekalipun. Jalankanlah tugas kamu tetapi aku tidak akan meninggalkannya sehingga aku membawanya masuk ke syurga!"


   Selepas itu, dia berpaling ke arah mayat sahabatnya itu dan berkata:

   "Akulah al-Quran yang mana engkau telah membacanya kadang kala dengan suara perlahan dan kadang kala dengan suara yang kuat. Janganlah engkau bimbang. Selepas pertanyaan Munkar dan Nakir ini, engkau tidak akan berasa dukacita lagi."  


   Bila pertanyaan selesai, orang yang kacak itu akan mengadakan untuknya satu hamparan sutera yang penuh dengan kasturi dari malaikat-malaikat dari syurga. Alangkah indahnya dan bahagianya sekiranya orang itu adalah kita. Kita tahu tentang tingginya syafaat al-Quran tetapi dengan mengetahuinya sahaja tanpa berusaha untuk mendekati dan merebut syafaat itu , kita adalah orang -orang yang rugi.

   Cuba kita renungkan sejenak diri kita sendiri. Ajal dan maut adalah ketentuan Allah. Bila ia telah datang kita tidak akan mampu memperlambatkannya atau mempercepatkannya walaupun untuk tempoh sesaat. Dan apabila berada di alam kubur, siapakah lagi yang akan menemani kita, jauh sekali memberi bantuan kecuali amalan-amalan kita sewaktu di dunia,

   Allah telah menjanjikan Al-Quran sebagai pemberi syafaat terulung dan Allah itu adalah benar. Dekatilah Al-Quran dan jadikanlah ia teman di dunia dan pemberi syafaat di akhirat. Semoga Allah swt memberikan kita rahmat dan hidayat Nya...AMIN...  

                                                                                                                                    

3 comments:

 1. cdeynya,leh dijadikan teks muhasabah n diselitkan dalm percakapan nie,gud r,i like itu!!

  ReplyDelete
 2. salam perkenalan akak...semoga akak berjaya menjadi seorang forensik suatu hari nanti..aminnn! :)

  ReplyDelete
 3. ayah hir: trime kasih..akan diperbaiki lagi.insyaallah.

  tqaroslan: salam perkenalan jgk..amin..smoga makbul doa adik.:)

  ReplyDelete